Történetünk

2018

      • január 8.

Az Altera Nyrt. rendkívüli közgyűlésén a vállalat részvényesei néhány kisebb horderejű, technikai kérdésről döntöttek, valamint felhatalmazták az Igazgatóságot, hogy az Altera jegyzett tőkéjét a jelenlegi 344 millió forint legfeljebb hússzorosára, 6,9 milliárd forintra felemelhesse. A felhatalmazás alapján az alaptőke-emelés során kibocsátandó új törzsrészvények kibocsátási értékét az Igazgatóság egy meghatározott, korábbi időszakra vonatkozó forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár alapján határozza meg. (A számítás során azt az időszakot kell figyelembe venni, amelyben magasabb a forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár: a döntésről szóló Igazgatósági határozat meghozatalának napját megelőző száznyolcvan nap vagy az alaptőke-emelésről szóló Igazgatósági határozat meghozatalának napját megelőző háromszázhatvan nap.).

Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tavaly novemberi közgyűlésen született döntések eredménye már látható, hiszen azok egyik kiemelt célja volt, hogy a társaság részvényeinek likviditása növekedjen a Budapesti Értéktőzsdén. A részvények névértéke decemberben 1.000 forintról 100 forintra csökkent, ezzel párhuzamosan a részvények darabszáma a tízszeresére emelkedett, és az eddigi tőzsdei kereskedési adatok alapján látszik, hogy az Altera részvényeivel lebonyolított forgalom növekedett, a likviditás bővült. A vezérigazgató kiemelte, hogy az Altera átalakulása nem zárult le, a társaság közép- hosszútávú stratégiájának kialakítása jelenleg is zajlik.

2017

      • November 16.

Jelentős növekedési- és forrásbevonási terveket jelentett be 2017 novemberében a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera Nyrt., miután a vagyonkezelő közgyűlésén a részvényesek teljesen új igazgatóságot választottak, és több fontos ponton módosították a társaság működését meghatározó alapszabályt. A változásokra azt követően került sor, hogy az Alterában meghatározó részesedést szerzett az Appeninn korábbi fő tulajdonosa, a Lehn Consulting. Az átalakulást követően a társaság szélesíteni kívánja befektetői körét, és aktív tőkepiaci jelenlétet tervez.

A cég a továbbiakban is vagyonkezelő cégként, de a korábbiaknál nagyobb növekedési tervek mellett, aktívabb vagyonkezeléssel működik. A közgyűlésen a részvényesek az Alapszabály több pontját módosították. A változtatások közül a legtöbb azt a célt szolgálja, hogy növekedjen a társaság részvényeinek likviditása, és befolyásuk gyakorlása során a részvényesek ne ütközzenek szavazati korlátba. Ennek érdekében a részvények névértéke 1.000 forintról 100 forintra csökken, továbbá megszűnik az egy részvényes által gyakorolható 10 százalékos szavazati korlát.

A részvényesek megválasztották az Altera új, háromtagú Igazgatóságát, melynek elnöke Prutkay Zoltán, aki a társaság vezérigazgatói posztját is betölti, így teljesen megújul a vállalat menedzsmentje.

Prutkay Zoltán a vállalat tervei kapcsán elmondta, hogy a mai közgyűlési döntésekkel az Altera teljesen megújult, és a következő időszakban az Igazgatóság kidolgozza az Altera új stratégiáját, valamint felállítja a megvalósításhoz szükséges teljes szervezetet. Az új vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat a jövőben is a vagyonkezelést helyezi tevékenységének fókuszába, melynek során a társaság reálgazdasági befektetésekre fókuszál, kedvező nyereségtermelő-képességű vállalati részesedéseket kíván szerezni. Az Altera célja, hogy befektetési-portfóliójának szélesítésével klasszikus, konzervatív üzletpolitikát folytató, és eszközalapon jól meghatározható értéket képviselő vagyonkezelőként működjön.

Az Altera a jelenlegi vagyonánál jelentősen nagyobb pénzügyi forrásból kívánja megvalósítani növekedési terveit. Az új forrásokat a vállalat elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén keresztül szeretné bevonni, számítva a lakossági és intézményi befektetői körre is, valamint támaszkodni kíván a kedvező banki finanszírozási forrásokra is. Az Altera célja, hogy a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába és a BUX-indexbe is bekerüljön, és a befektetők széles köre tekintse a vállalat részvényeit vonzó befektetési lehetőségnek.

Az Altera Nyrt. azt követően alakult át, hogy a vállalat fő tulajdonosa a svájci székhelyű Lehn Consulting AG lett, mely korábban az Appeninn Nyrt. meghatározó tulajdonosa volt. Az Ádámosi György által irányított Lehn Consulting a törzsrészvények 10 százalékot meghaladó részét szerezte meg, valamint az összes szavazatelsőbbségi-, és osztalékelsőbbségi részvényt. Ádámosi György az Altera Nyrt-ben megvalósított részesedésszerzése kapcsán elmondta, hogy hosszú távú befektetésben gondolkodik, és szakmai befektetőként kíván a társaság részvényese lenni, így nem tartja kizártnak azt sem, hogy tovább növelje részesedését a vállalatban. A befektető elkötelezett a magyar tőkepiac mellett, a Budapesti Értéktőzsde által biztosított forrásbevonási környezetet kedvezőnek ítéli meg, és ígéretesnek tartja a piac fejlesztésének irányait.

2014

Október 31. A Társaság tőkeemelést hajtott végre, amelynek során a tőzsdére bevezetett “C” sorozatú részvények száma 299.344 db-ról darabról 339.344 db-ra nőtt, az ALTERA Nyrt. az új részvények zártkörű forgalomba hozatala útján alaptőkéjét (jegyzett tőkéje) 304.344.000 Ft-ról 344.344.000 Ft-ra emelte meg.

Augusztus 25: A vállalat közzéteszi első féléves beszámolóját. Újabb nyereséges negyedév, a féléves eredmény meghaladja a 47 millió forintot. A társaság saját tőkéje 700 millió forint fölé nőtt, a cég kapitalizációját tekintve 33. a magyar tőzsde 50 vállalata közül.

Július 22-én első alkalommal jut nemzetközi bankhitelhez az ALTERA. A vállalat értékpapír fedezet mellett 500.000 USD lombard hitelt kapott a svájci Vontobel banktól.

Május 23: A cég első negyedéve rekord nyereséget hoz. A 24 millió forintot meghaladó eredmény erősebb, mint az egész 2013-as év!

Április 12: Változások a cégvezetésben: Faluvégi Balázs helyét Iváncsics Pál veszi át, aki évtizedes cégvezetői és kockázati tőke tapasztalattal rendelkezik. A Felügyelő Bizottság létszáma 3 főre változik.

Február 28: Az ALTERA ismét nyereséges évet zár. Az adózott eredmény 2013-ban 21,6 m Ft-ra nő.

2013

Június 25: Elindul a kereskedés az ALTERA papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában.

altera_59502

Március 22: A 3 hetes jegyzési időszak után sikeresen zárul az ALTERA részvények jegyzése. A nyilvános kibocsátás után a cég tőkéje 650.000.000 Ft-ra nő.

Február 28: Az ALTERA 14,4 m Ft nyereséggel zárja az első üzleti évét.

2012

Július 11: A Társaság közgyűlése dönt a nyilvánossá alakulásról és a tőzsdei bevezetésről. 2 neves szakember csatlakozik a Felügyelő Bizottsághoz.

Január 13: Megalakul az ALTERA Vagyonkezelő Zrt. 200.000.000 Ft tőkével és 32 befektetővel. A vállalatot elindító alapító menedzsment tagjai: Bundik Csaba, Faluvégi Balázs és Szabó Barnabás

Navigation