Sajtóközleményünk (2012. 07. 24.)

2012. július 25.

Sajtóközlemény

ALTERA közgyűlés:

  • Nyílt részvénytársasággá alakult a vagyonkezelő
  • Ismert tőkepiaci szakembereket neveztek ki a cég felügyelőbizottságába

 2012. július 24., Budapest – Két, széles körben elismert pénzügyi szakembert neveztek ki a tervek szerint idén ősszel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) debütáló ALTERA Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságába, a társaság július eleji közgyűlésén. Dr. Bodnár Zoltán, volt MNB alelnök, és Obláth Gábor, a Monetáris Tanács korábbi tagja a cég igazgatóságának munkáját segítik majd a tőzsdei bevezetés során. A közgyűlés döntött arról is, hogy a vagyonkezelő vállalat zártkörű részvénytársaságból nyilvánossá alakul.

 Július 11-én döntött az ALTERA közgyűlése arról, hogy az őszi nyilvános részvénykibocsátásra való felkészülés részeként a vagyonkezelő vállalat nyilvános részvénytársasággá alakul. A közgyűlés számos, a parkettra lépéshez elengedhetetlenül szükséges további döntést is meghozott, így például a tőzsdei szabályozásnak megfelelően átalakította a társaság részvénystruktúráját, illetve döntött a kibocsátandó részvények mennyiségéről is.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a közgyűlést követően elindult a felügyeleti engedélyek megszerzésére irányuló folyamat, amely várhatóan szeptember elején zárul le. A tőzsdére lépés előkészítésében az ALTERA  tanácsadója a Buda-Cash Brókerház Zrt.

 „A közgyűlés zöld utat adott az igazgatóságnak a BÉT-re lépéshez szükséges intézkedések megtételéhez. A következő hetekben elsősorban a felügyeleti engedélyek megszerzésére koncentrálunk, azért, hogy ősszel a magyar tőzsdén debütálhassanak az ALTERA-részvények” – nyilatkozta Szabó Barnabás, az ALTERA igazgatóságának elnöke.

 Az igazgatóság várakozása szerint – a 2012 januárjában, 200 millió forintos saját tőkével megalapított – ALTERA tőzsdei bevezetése az elmúlt öt esztendő második legnagyobb nyilvános kibocsátása lesz a BÉT-en. A tervek szerint – a jegyzést követően – a társaság saját tőkéje meghaladja majd 2 milliárd forintot.

 Szabó Barnabás elmondta: az ALTERA a bevezetés után 3-4 évvel szeretne a BÉT „A” kategóriájába, illetve a BUX-kosárba is bekerülni, hosszú távú célja pedig az, hogy folyamatos, dinamikus növekedéssel a kelet-európai régió meghatározó befektetési társaságává váljon – százmillió eurós nagyságrendű tőkével, és az ágazatban kiugróan magas sajáttőke-arányos nyereséggel.

 A július 11-ei közgyűlés ugyancsak határozott két új felügyelőbizottsági tag, Dr. Bodnár Zoltán és Obláth Gábor kinevezéséről, akik több évtizedes tőkepiaci és üzleti tapasztalatukkal segítik a társaság tőzsdére lépését, illetve Jáger Lajossal együtt a társaság audit bizottságának feladatait is ellátják.

 Dr. Bodnár Zoltán a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) volt vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke. Jelenleg az Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Pénzügyi Jogi Tanszékének docense.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) végzett, ugyanitt 1983-ban állam- és jogtudományi doktor lett, 1987-ben pedig kandidátus.

1991 októberében – a jegybanktörvény módosításának előestéjén – az MNB ügyvezető igazgatójává és elnöki tanácsadójává nevezték ki.

1993 augusztusában a Surányi György vezette CIB Bankhoz kerül ügyvezető igazgatóként.

Az MNB-be 1995 áprilisában tér vissza, szeptemberig ügyvezető igazgató, majd 1998 szeptemberéig alelnök és a Monetáris Tanács elődjének, a jegybanktanácsnak a tagja.  1995 és 1997 közt az MNB londoni leánybankjának, a Hungarian International Banknak az elnöke. MNB-alelnökként 1997-ben és 1998-ban a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) magyarországi alkormányzója volt.

1998 szeptemberétől 2002 júniusáig ismét a CIB Bankban dolgozott, vezérigazgató-helyettesként, vezérigazgatóként, majd tanácsadóként. 2002 márciusában a Nemzeti Autópálya Rt vezérigazgatójának nevezték ki, egy év múlva elnök-vezérigazgató lett.  2005 és 2010 között a Magyar Export-Import Bank Rt. vezérigazgatója volt.

Számos pénzügyi jogi cikk szerzője, nemzetközi társaságok tagja. Bodnár 1995 és 2002 közt tagja volt a londoni Central European Growth Fund befektetési alap igazgatóságának és a Budapesti Értéktőzsde vezető testületének, a Tőzsdetanácsnak. 1996 és 1998 között a GIRO Elszámolásforgalmi Rt. elnöke volt.

 Obláth Gábor 2010 februárja óta a Közgazdaság-tudományi Intézet főmunkatársa, korábban a Költségvetési Tanács tagja. 1975-2002 között a Kopint-Datorgnál dolgozott különböző pozíciókban, két évig a cég igazgatóságának elnöke volt.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1975-ben; 1995-ben szerzett kandidátusi fokozatot. Vendégkutatóként egyebek mellett a Helsinki School of Economics-on, a Brookings Institution-nél és a Finn Nemzeti Banknál dolgozott.

1994-ben egy évig az ENSZ genfi Európai Gazdasági Bizottsága Elemzési és Előrejelzési Főosztályának munkatársa. 1996 és 1998 között a CEU Közgazdasági Tanszékének tanára.

2001-ben nevezték ki a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tagjává, amely megbízatását 2009 februárjáig, a Költségvetési Tanács tagjává történt megválasztásáig töltötte be.

2002-2008 között a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségének, jelenleg az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának, továbbá Pénzügytani Bizottságának, a Magyar Statisztikai Társaság Választmányának, emellett több szakmai folyóirat szerkesztő bizottságának tagja.

1990-2001 között a Világbank és a Ford Alapítvány projektjein dolgozott, 1996-tól 2002-ig  pedig a pénzügyminiszter, majd a gazdasági miniszter, később a miniszterelnök tanácsadó testületeinek tagja volt.

Navigation