Gyakori kérdések

Általános tőzsdei információk

K:Melyik tőzsdén kereskednek az ALTERA részvényeivel?

V: Az ALTERA “C” sorozatú törzsrészvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában kereskednek.

K: Hogyan tudok venni a részvényekből?

V: Ehhez rendelkeznie kell egy banknál vagy brókercégnél értékpapírszámlával. Hívja fel teletonon a brókerét vagy bankárját és ha az adott cégnek van tőzsdei elérése, tudnak Önnek ALTERA részvényt venni. Ha van szoftveres hozzáférése a Budapesti Értéktőzsdéhez, azon keresztül is tud venni ALTERA részvényt. Ugyanúgy, ahogy OTP-t, vagy MOL-t.

K: Hol találok információt az ALTERA részvény áráról?

V: Információt talál cégünk weboldalán (www.alterart.hu/arfolyam), a Budapesti Értéktőzsde honlapján (http://bet.hu/magyar_egyeb/dinportl/companyprofile?security=8208) és több adatszolgáltató oldalon, például a Portfolio.hu-n is (http://www.portfolio.hu/tozsde_arfolyamok/bet_reszveny_arfolyamok.htm). Az adatok 15 perccel késleltetettek.

K: Milyen devizában lehet befektetni az ALTERA-ba?

V: Az ALTERA részvényeit jelenleg forintban jegyzik, így forintban tud befektetni.

Hozam, osztalék

K: Mekkora a minimális összeg, amivel beszállhatok?

V: A legkisebb tétel 1 db részvény vásárlása, amely jelenleg 2200-2400 Ft körül mozog.

K: Kinek javasolják a befektetést?

V: Tekintettel az egyedi befektetési stratégiára, az ALTERA-ba való befektetést azoknak javasoljuk, akik már fektettek be tőzsdei értékpapírokba, átlagosnál mélyebb szintű befektetési ismeretekkel rendelkeznek, tudnak hosszú távon (minimum 3, de inkább 5 évben) gondolkodni és legalább 5 millió forint szabad, befektetésre szánt tőkével rendelkeznek.

K: Mekkora összeggel érdemes beszállni?

V: Ezt elsősorban az Ön vagyoni helyzete és kockázatviselési képessége határozza meg. Általában azt javasoljuk, hogy egy befektetésbe legfeljebb a teljes szabad tőkéjének 20%-át fektesse be.

K: Mekkora éves hozamra számíthatok?

V: Az ALTERA hozam célkitűzése 15-20% közötti éves hozam. Ugyanakkor hangsúlyozottan felhívjuk a figyelmét arra, hogy ez nem jelent garanciát a jövőre nézve. Noha az ALTERA-nál mindent megteszünk a lehető legnagyobb nyereség érdekében, előfordulhat, hogy a befektetése veszteséggel zárul. Kérjük ezt is vegye figyelembe a döntése során!

K: Milyen gyakran fizet osztalékot a cég?

V: A cég jellemzően nem osztalékot fizet, hanem az éves nyereséget visszaforgatja a befektetésekbe, hogy a “kamatos kamat” elv alapján minél nagyobb mértékben tudja növelni részvényesei vagyonát. Így az Ön hozama általában nem osztalékon keresztül, hanem ALTERA részvénye árfolyamának emelkedésén keresztül jelentkezik. Ezzel együtt lehetnek olyan évek, amikor mégis rendkívüli osztalék kifizetése mellett döntünk. Várhatóan 10 éves távon 2-3 évben lesz ilyen.

K: Mekkora az éves osztalék?

V: Amennyiben osztalékot fizet a cég, az minden esetben a vállalat akkori pénzügyi helyzetétől függ, így a mértékére előre nem tudunk becslést adni.

K: Tetszik, amit csinálnak, nagyobb összeggel szeretnék beszállni, mi a teendőm?

V: Amennyiben nagyobb összeget szeretne cégünkbe fektetni, kérjük a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeken vegye fel a kapcsolatot a Társaság vezetőségével!

Közgyűlési információk

K: Mikor lesz a következő közgyűlés?

V: Rendes közgyűlést minden év áprilisában tart az ALTERA, a következő közgyűlést várhatóan 2015 áprilisban.

K: Ki vehet részt a közgyűlésen?

V: A közgyűlésen részt vehet minden részvényes, aki a tulajdonosi megfeleltetés napján, a közgyűlés előtt 5 naptári nappal rendelkezik ALTERA részvénnyel és be van jegyezve a részvénykönyvbe.

K: Hogyan tudom ellenőrízni, hogy benne vagyok a részvénykönyvben?

V: A közgyűlés előtt lehetősége van személyesen betekinteni cégünk székhelyén a részvénykönyvbe és megnézni az Önre vonatkozó adatokat.

K: Mások tulajdoni hányadát is megnézhetem? Mások is láthatják az én adataimat?

V: Nem, mindenki kizárólag a saját adatait tekintheti meg.

K: Ki vezeti az ALTERA részvénykönyvét?

V: Az ALTERA részvénykönyvét az Igazgatóság vezeti.

K: Hogyan tudok részt venni a közgyűlésen?

V: Amennyiben a közgyűlés előtt 5 naptári nappal rendelkezik ALTERA részvénnyel, akkor nem kell semmit tennie, csak eljönni a közgyűlés napján annak helyszínére, ahol személyes dokumentumaival igazolni tudja magát és részt tud venni az eseményen. Részvételi jogosultságát un. tulajdonosi megfeleltetés keretében az ALTERA vezetősége ellenőrzi a KELER-en keresztül.

K: Mit csinálhatok a közgyűlésen?

V: Joga van részt venni a közgyűlésen, kérdést feltenni, véleményét kifejteni és szavazni.

K: Mit csináljak, ha változtak az adataim?

V: Az ALTERA weboldalán a www.alterart.hu/reszvenyesi-dokumentumok címen letöltheti az adatváltozást bejelentő dokumentumokat, melyet szíveskedjék kitöltve és aláírva postai úton eljuttatni cégünk címére. Amint megkapjuk a dokumentumot, módosítjuk a változott adatokat.


Befektetési politika

K: Miben különbözik az ALTERA a befektetési alapoktól?

V: Az ALTERA vagyonkezelő holdingcég, amely a feltörekvő piacokon fekteti be részvényesei tőkéjét. A kezelt tőkére vetített költségszint 1,5-2 százalék évente, míg a befektetési alapoknál ez jellemzően meghaladja az évi 3 százalékot.

K: Milyen befektetési stratégiát folytat az ALTERA?

V: Az ALTERA a piaci hozamok fölötti mértékben kívánja növelni részvényesei tőkéjét, ezért multi stratégiá alkalmaz: high-yield kötvények (fixed income); növekedési részvények; alulértékelt részvények; osztalékfizető részvények,bónusz certifikátok

K: Mekkora lehet a részvények árfolyamingadozása?

V: A befektetéseknél ALTERA Hibrid Modellt alkalmazunk, multi stratégával, ami 10-50 elemű befektetési portfóliót jelent, a szokásosnál kisebb árfolyamingadozással.

K: Mi a menedzsment érdekeltségi rendszere?

V: A menedzsment tagjai is részvényesek a cégben, jövedelmük-díjazásuk 100 százalékban a teljesítménytől függ

 

 

 

Navigation