Figyeljünk a Deutsche Bankra

2016. október 04.

Sokat cikkeznek mostanában a Deutsche Bank problémáiról, de méltatlanul kis figyelmet kap a legveszélyesebb pont: a bank derivatív kitettsége.

A derivatív, vagy származtatott termékek (CFD-k, opciók, swap ügyletek, stb.) globális piaca megközelítőleg 550-700.000 milliárd dollár. Ebből 75.000 milliárd dollárnyi a Deutsche Banknál van, amivel a világ legnagyobb derivatív kereskedője. Tehát a teljes piac 10,7-13,6%-a egyetlen szereplőnél van, ami ráadásul éppen kezdi elveszíteni a tőkéjét a különböző bírságok miatt. Csak hogy az összeg nagyságát érzékeljük: a világ GDP-je megközelítőleg 50.000 milliárd dollár, a világ kötvény és részvénypiacainak együttes! értéke kb. 100.000 milliárd dollár. Ahogy több helyen is írták, a kitettsége kb. a német GDP 20x-osa.

Sajnos nem állnak rendelkezésre pontos információk ennek a hatalmas állománynak az összetételéről, de becslések szerint 2-20 millió pozíció közötti állományról beszélhetünk. Vajon hány százaléka van rosszul árazva? Mennyi fedeztek le és mennyit nem? A DB gyakorlatilag maga a piac, lehetetlen is, hogy mindent lefedezzen. Egy ilyen irdatlan állományon 1%-nyi veszteség 750 milliárd dollár mínusz, ami nem csak a bankot viszi el, de a teljes nemzetközi bankszektort le tudja rombolni.

Shortoljuk a Deutsche Bankot.

Navigation